Geçtiğimiz hafta uzun zamandır gitmek istediğim Body Worlds(Orjinal Vücut Dünyası) Sergisi' ne gittim. Alman bilimadamı ve anatomist Dr. Gunther Von Hagens’in İstanbul Modern' deki sıradışı sergisi bilim ve sanatseverler için kaçırılmayacak bir fırsat. Mutlaka gitmeli ve bu deneyimi yaşamalısınız!
Serginin yaratıcısı ve kavramsal tasarımcısı Heidelberg' deki Plastinasyon Enstitüsü ' nün direktörü Angelina Whalley. Dr. Gunther Von Hagens ' in mucidi olduğu plastinasyon (çürüyebilir biyolojik örneklerin korunması yöntemi) tekniğinin sonucunda ortaya çıkan bu muhteşem çalışma dünya üzerinde 30 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edilmiş. Bu sergi anatomi sanatının en güçlü örneklerinden biri.
Dr. Gunther Von Hagens-Angelina Whalley
Öncelikle hiçte düşündüğünüz gibi korkarım ,bakamam ,iğrenirim gibi bir durum yok :) Çoğu arkadaşım bu sebeplerden dolayı sergiyi ziyaret etmediler. Aksine sergide kendimize ne kadar yabancı olduğumuza ve aslında görünen yüzümüzün dışında içerde de bambaşka bir dünyamız olduğuna çarpıcı detaylarla şahit oluyoruz. Sergi vücut bağışçılarının fotoğraflarıyla başlıyor. Onları o şekilde görüp daha sonra birer kadavraya dönüştüklerini görmek oldukça iç acıtan bir durum...
Bu kısımdan sonra serginin çeşitli lokasyonlarında kafatası, iskelet ve organlar görüyoruz.
Bu görüntülere biraz daha alışkın olduğumuz için asıl dikkati plastinatlar çekiyor.
Tai Chi Adamı (2006)
Satranç Oyuncusu (1997)
Poz vermiş bu plastinata, sinir liflerinin insan organizmasının bütününde nasıl ilerlediğini göstermek üzere, derin düşüncelere dalmış bir kişinin postürü verilmiş. Poz, bu plastinatın özel karakterini, anatomik kimliğini vurguluyor.
Basketbolcu (2002)
Basketbolcu plastinatı, vücudumuzdaki deriyi biçimlendiren kasları son derece dinamik bir duruşta gösteriyor.
Sergide en çok beğenilen ve dikkat çeken plastinatlar At ve Zürafa... Angelina Whalley şu sözleriyle çok doğru söylüyor:
Dev ve görünmeyen şeyler ziyaretçileri büyülediğinden, sergimize daha çok sayıda ve daha büyük plastinatlar ekledik.
Sürücülü Şaha Kalkan At(2000)
Zürafa plastinatı dünyanın en uzun boylu plastinatı olma özelliğini taşıyor.
Yurt dışında düzenlenen Body Worlds sergilerinde buraya getirilmemiş bir çok plastinat var. Örneğin Goril bunlar içinde görmek istediklerimden sadece biri..
Yaşlı Adam
Embriyodan yola çıkarak geldiğimiz nokta gerçekten hayret verici ve düşündürücü. Kaçırmadan ziyaret etmenizi ve çıkarken Body Worlds kitabını satın almayı unutmamanızı tavsiye ederim.
Ayrıntılı bilgi için: http://www.bodyworlds.com/ adresine bakabilirsiniz.
3 Yorum:
Ayşincik çok güzel olmuş severek takip ediyoruz:D
Amazing.
Following you.
Takipteyim ayşiin :) güzel paylaşımlardan dolayı tebrik ediyorum seni .
Post a Comment